צנוברים הם האגוזים הצהובים הקטנטנים שאנחנו פוגשים בסלטים ובתבשילים שונים למיניהם. אך למעשה לא מדובר באגוזים כלל או כלל אלא בזרעים אכילים של עץ האורן. הצנוברים מתחבאים בתוך האצטרובלים הגדולים של עץ האורן, אותם אנו שולפים ומקלפים מקליפתם. ניתן לאכול אצטרובלים מקולפים, להוסיף אותם לבישול או להפיק מהם שמן שידוע בעיקר בזכות כך שהוא מכיל חומר מדכא רעב.
אזור גידול
הצנוברים מגיעים מאזורים שבהם גדלים אורנים. האורנים נפוצים בארצות עם אקלים קר, במיוחד בחצי הצפוני של כדור הארץ. גם בישראל ניתן למצוא עצי אורן וצנוברים מקומיים. הם נפוצים בעיקר בצפון הארץ, בהרי ירושלים ובהרי הכרמל.
ערך תזונתי
היתרונות של אכילת צנוברים הם רבים מספור. ראשית כל מדובר בזרע שמכיל כמות רבה מאוד של ויטמינים. ויטמין A שנחוץ לראיה טובה, ויטמין D לעצמות חזקות ובריאות, ויטמין C לחיזוק מערכת החיסון ועוד. בנוסף, הצנוברים עשירים במינרלים כמו ברזל, מגנזיום, אשלגן וזרחן. כמו כן, צנוברים מהווים מקור לחלבונים וחומצות שומניות חיוניות שמורידות את רמת הכולסטרול בדם.